4. klasside õppepäev aasta looma radadel

4. klassidel oli traditsiooniks saanuna võimalus osaleda juba kolmandat aastat järjest õppeprogrammis, mis käsitleb elurikkust metsas. Näha metsakooslusi ning uurida seal pesitsevate lindude ja loomade jälgi. 
Seekord oli õpilasi kooli ees tervitamas mõnus kevadilm - päike paistis ja sooja oli piisavalt. Tunnine bussisõit kevadisse Soomaale möödus kiirelt. Algselt paljudele tuttav maantee muutus mõne jaoks tundmatuks peale suurelt teelt maha keeramist. Oli õpilasi, kelle jaoks oli Soomaa külastamine esmakordne kogemus, kuid oli ka neid, kelle jaoks oli kõik juba tuttav.
Kõigepealt kogunesime külastuskeskusesse, kus tervitasid meid giidid. Giidid tegid põgusa sissejuhatuse päeva ning näitasid ja rääkisid saalis paiknevast haabjast.



Edasi suunduti metsa 3 km pikkusele matkarajale. Huvitava kokkusattumusena kandis õpperada just 2019. aasta looma nime - "Koprarada".
Loodusmaja ees räägiti ja näidati veel ka maja fassaadis olevaid kummalisi auke. Tegelikult pärinesid need augud aga kevadest, kui rähn oli tulnud ellu ärganud tõuke otsima.




Metsa all uuriti üheskoos tärkavat loodust. Saadi teada ka seda, miks kutsutakse kuuske näiteks vihmavarjupuuks või kummale poole langenud puujuurte juurde eelistab karu oma talveune paika valida. Koprarajal nähti kopra poolt langetatud puid, uuriti kopra kuhilaid ja auke veepiiril ning kuulati hoolega giidi juttu.







Kahel korral tehti raja jooksul ka pikem peatus. Esimeses peatuspaigas mängiti mängu, kus tuli vastata küsimustele ning teisel jõudehetkel oli vaja täita tööleht kuuldu-nähtu kohta.




Õpperajalt saabudest tutvuti loodusmajaga. Õpilased said tutvuda loomade topistega ning oma käega katsuda ka erinevate metsloomade nahkadega.




Päeva lõpetas ühine piknik loodusmaja ees, enne kui alustati tagasisõitu Pärnu suunas.



Kommentaarid