2. klassid Tallinna Loomaaias

Selle kevadine KIKi projekt 2. klasside õpilastele toimus 15. märtsil, külastasime Tallinna Loomaaeda. Seekordse programmi nimi oli “Loomad erinevates elukeskkondades”.

Vaatamata  vihmasele kevadilmale olid õpilased juba hommikul bussi oodates suurt reisi- ja õpihimu täis. Uudishimu oli suur, sest mine tea, milliseid põnevaid loomi näha saab. Pildistamiseks oli valmis sätitud nii nutitelefonid kui isegi videokaamera. Bussisõit möödus kiirelt ja varsti olidki 56 teadmishimulist noort loomaaia väravas giide ootamas. Õpilased jaotati 4 gruppi ja õppekäik võiski alata.

Kõigepealt külastati Troopikamaja. Esimene elukeskkond – vihmametsad.
Tutvuti lähemalt krokodillide ja alligaatoritega. Isane harjaskrokodill, kellel nimeks Vanamees, näitas oma suurust ja seda, kui hästi ta ujuda oskab. Saadi teada, et krokodill võib vee all olla hingamata ligi 2 tundi ning et emased krokodillid on tavaliselt suuremad, kui isased. Veel uudistati troopikamajas šimpanse Pinot ja Betty`t. Jällegi huvitav fakt – nende loomade geneetiline kood on inimese geneetilise koodiga kõige enam sarnane, lausa üle 90%.
Troopikamajas oli veel teisigi huvitavaid loomaliike – väikeseid ahvilisi, papagoisid, madusid ja kalasid. Uuriti joonistelt, millistel tasanditel toimub elu vihmametsades ja millest need loomaliigid toituvad.

Järgmiseks elukeskkonnaks, millega lähemalt tutvust tehti, oli kõrb.
Lemmikuks tegelaseks selles elukeskonnas sai pruun-harjasvöölane – hästi uudishimulik ja sõbralik loomake, kes kannab seljas kilpi. Vahvad tegelased kõrbes on surikaadid. Neile on iseloomulikuks asendiks püstiasend, eesjalad langetatud kõhule. Surikaadid elavad enamasti kolooniatena omakaabitud urgudes, kaljulõhedes või kivide all.

Edasi tutvuti juba suurte loomadega ja muidugi, mõned väiksemad tegelased sai ka üle vaadatud, sest jõuti järgmise elukeskkonnani – savannini. Giid näitas fotosid ning üheskoos võrreldi kõrbe ja savanni loodust. Saadi teada,  missugused on savanni iseloomulikud tunnused ja millised loomaliigid seal elavad. Savanniloomi vaadati loomaaia paksunahaliste majas. Õpilased uudistasid väga heasüdamlikku ninasarvikut Kibibit. Tore ja suur loom, kes tundub väga paksu nahaga, aga giidi jutu järgi on tema nahk hoopis pehme ja õrn. Ta sööb lehti, oksi ja noori võrseid , mida tal oma kolmnurkja ülamokaga on hea haarata. Teravmokk-ninasarvik on ohustatud liik looduses, neid kütitakse just nende sarvede pärast. Inimesed usuvad, et ninasarviku sarvest jahvatatud pulbriga saab ravida terveks absoluutselt igast haigusest. Tegelikult see nii muidugi ei ole. Uskumatu on, et ninasarviku sarve hind nn mustal turul on 3 korda kallim kui 1 kilogrammi kulla hind.

Paksunahaliste majas õnnestus näha, kuidas kahte aafrika elevandineiut, Fien`i ja Draay`it, toideti. Lapsed olid üllatunud, kui kuulsid giidilt, et elevant vajab umbes 150 kg toitu ja 190 liitrit vett päevas. Nende toiduks on tavaliselt hein ja puuoksad. Veel saadi teda, et elevandid ei kannata kunagi luuvalude all, sest nad kõnnivad justkui õhkpatjadel. Selline on elevandi jalgade ehitus.

Oma ringkäigu lõpetuseks asuti jääkarude elu-oluga tutvuma. Järgmine elukeskkond – külm, lumi ja jää. Jääkaru on tüüpiline Arktika-asukas. Üks suurimaid kiskjaid maailmas. Külma eest kaitseb teda paks rasvakiht ja tihe karvastik. Jääkaru nahk on musta värvi, kuid tema karvad on iseloomuliku ehitusega, need on seest õõnsad. Nii ei hakka tal kunagi külm ning selline karvastik hoiab jääkaru hästi vee peal. Jääkarude põhitoiduks on hülged. Loomaaias uudistasime emajääkaru Friidat ja tema 2-aastast poega Aronit. Giid jutustas, et kuigi Aron on juba päris vana, imeb ta veel emme tissist piima ning kui poiss pahandust teeb, siis ema õpetab-karistab Aronit nõnda, et ei luba endale lähedale.

Lehvitasime Aronile ja Friidale ninga asusime tagasiteel Pärnusse. Bussi jõudes ütlesid õpilased, et see oli üks väga tore päev. Kõik meeldis!  Sai vaadata loomi nende elukeskkonnas, uurida, mida nad söövad, missuguse iseloomuga on üks või teine loom, millised liigid on hävinemisohus ja miks. Saadi teada palju huvitavaid fakte loomade kohta, mida enne ei teatud ning sedagi, kuidas ja kes loomaaias erinevate loomade eest hoolt kannab.

Kommentaarid