2. klassid avastamas Tallinnas loodusmuuseumit ja loomaaeda


Kolmapäeval, 30. mail käisid 2.a, 2.b ja 2.c klass KIK-i projekti raames Tallinna loodusmuuseumis ja loomaaias. Sõitsime kolmapäeva hommikul kell 8.00 suure bussiga Tallinna poole. Ilm oli ilus ja lapsed rõõmsalt ootusärevad. Kõigepealt külastasime loodusmuuseumit ja seejärel tutvuti loomaaia asukatega.


TALLINNA LOODUSMUUSEUMIS
Esimese peatuse tegime Tallinna loodusmuuseumis. Seal oli meil tellitud programm „Müstiline ürgmeri“. Giid tutvustas meile elu müstilises ürgmeres. Elu tekkimine oli toredasti jaotatud erinevateks ajastuteks:
1. EDIAKAARA
2. KAMBRIUM
3. ORDOVIITSIUM
4. SILUR
5. DEVON
6. MESOSOIKUM
7. JÄÄAEG
8. TÄNAPÄEV
Suure osa viimasest 600 miljonist aastast on Eesti ala olnud mõjutatud erinevate merede poolt, mille ajalugu jutustavad sellest perioodist pärinevad settekivimid. 
Merevees üksteisele ladestuvad settekihid on kui geoloogilised raamatulehed, mille vahel kivistub teave ammu elanud loomadest ja taimedest. Lisaks peituvad kivimites vihjed erinevatel aegadel valitsenud keskkonnatingimustest ja kliimast.
Saime teada palju huvitavat selliste loomade kohta nagu meduus, trilobiit, meriliilia, nautiloid, meriskorpion, rüükala jpt. Esimesed sõnajalad oli umbes 20 m kõrgused. Jääajal kattis Eestimaad umbes 1 km paksune jääkiht. Jää käitus nagu lumesahk ja pinnasest jäi järgi peenike kivipudi.
Ürituse lõpus sukeldusime ajarännakule Eesti ala merepõhjas poole miljardi tagustest aegadest tänapäevani. Tutvusime digitaalselt ellu äratatud eriskummaliste mereasukatega.

TALLINNA LOOMAAIAS
Tallinna loomaaias jätkus programm klasside kaupa. Kolme giidi juhendamisel läbisime programmi „Eestimaa linnud ja loomad“. Täitsime ka töölehe „Avastused loomaaias“, kus tegime kokkuvõtte kuuldust-nähtust. Pikemalt räägiti meile sellistest lindudest nagu:
Kassikakk, händkakk, kodukakk, vöötkakk, lumekakk,  kaljukotkas, raipekotkas, merikotkas.
Põhjalikumalt tutvustati selliseid loomi nagu:
metssiga, alpaka, jõesiga, lakklammas, metskits ehk hirv, hallhüljes.
Töölehte täites otsisime üles ka sellised loomad nagu:
jääkaru, Amuuri leopard, guanako, Jaapani makaak, lõvi. Ilvest me kahjuks ei näinud. Jääkaru maja oli väga suur ja uhke. Seal peaks elama kolm jääkaru: Aron, Friida ja Nora. Nägime neist kahte.
Kaks hallhüljest sulistasid rõõmsalt oma basseinis. Tore oli see, et ka suur tiiger tuli meile ennast näitama. Väga ilus loom oli!
Puhkehetke pidasime mõnusas jäätisekohvikus, kus sai veidi puhata ja end jahutada.
Kui töölehed täidetud, siis suundusime rõõmsalt koduteele.

Kogu päev oli väga teadmisterohke, arendav ja meeldejääv. Lapsed olid tublid, käitusid hästi ja kõik sujus rahulikult.







Kommentaarid