Õpetlik päev Kurgjal

Seekordsel toredal õppekäigul külastasid Pärnu Raeküla Kooli esimeste klasside õpilased Kurgja talurahvamuuseumis põnevat programmi „Talulapse tööd.“ Eelnevalt oli meil koolis lõppenud projektõppe viimane projekt“ Koduloomad“ ning pakutav programm sobis suurepäraselt kokku võtma koolis õpitut.
Kurgja lahked perenaised võtsid meie kooli mudilased enda hoole alla ja tutvustasid lastele maalapse elu sellisena nagu see oli 100 aastat tagasi. Ajarännak algas sellest, et lastele räägiti kevadistest põllutöödest ja näidati erisummalisi agregaate, mis nagu välja tuli, algul hobuse, hiljem traktori taha rakendati. Lapsed said näha, kuidas kartul maha pannakse. Järgnevalt said lapsed teada, et just väiksemate koduloomade, nagu sulelised ja  jänesed, eest hoolitsemine oli talulapse üks kodustest ülesannetest. Käik lauta tutvustes lastele kariloomi ja loomalapsi, ka siinkohal meenutati, et lapsed olid loomadele tihti karjasteks, sest muidu võisid loomad minna maiustama viljapõllule või naabertalu maile. Piiluti ka aeda, kus lapsi ootasid peenrad, mis vajasid rohimist.


Tundus, et talulapsel oli kodutöid hulganisti rohkem ja sootuks teistsuguseid, kui kaasajal. Punkti päevale pani see, et lapsed meisterdasid endale ise kaltsunukud, sest just sellised talulapse mänguasjad muiste olidki: tehtud ema õmblemistööde jääkidest või nokitsetud karjas käies puujuppidest.

Programm lõppes imelise kaarikusõiduga, lapsed oleksid vist hobusesõitu nautima jäänud, see eriline kogemus kaalus tänapäeva lapsele üles nunnud loomad taluõues ja rääkimata loomalastest laudas. Oli kogemuslik ja õpetlik kevadpäev maal.




Kommentaarid