Raeküla Kooli külastas vares

Raeküla koolis on alati olnud au sees loodushoidev suhtumine. Tänavu tegelevad loodushoiu ja säästlikkusega süsteemsemalt kooli kõige pisemad. Eks keskkonnaalase teadlikkuse kasvule aita ikka kaasa, kui juba maast madalast sellekohaseid teadmisi saadakse. Sel korral lendas koolilastele külla vares Paikrest, kes õpetas kuulajaile, kuidas mitte tekitada palju prügi ning kuidas tekkinud prahti õigesti sorteerida, et seda taasringlusesse saaks saata. 

Reede hommikul jõudis väsimatu vares tugevast vastutuulest hoolimata Raeküla Kooli. Temaga koos oli tulnud ka abiline Kristi. Vares oli kaasa toonud ka väikesed värvilised prügikastid, mis kõik kandsid isemoodi silte. Silt ütles millisesse kasti, millist sorti prahti tuleb panna. Kui prügikastidega oli tutvus tehtud, said lapsed väikese ülevaate sellest, mis saab sorteeritud prügist edasi. Suur oli imestus, kui kuuldi, et plastpudelist võib saada fliisjakk ning kulunud autokummist pehme kate mänguväljakule. Heldimust tekitas seegi, et Räpinas tehakse vanast paberist uut, ilma et puudelt peaks elu võtma. 

Väga tähtis oli teave ohtlikest jäätmetest ja elektroonikaseadmetest, mille koht pole mitte tavalises prügikastis, vaid need tuleb viia Raba tänaval asuvasse jäätmejaama. Seal tegeletakse nendega edasi ja suunatakse jällegi ümbertöötlusesse.

Õige põnev oli aga maisist valmistatud kilekott, mis looduses laguneb ega ole surmalõksuks loomadele, lindudele. Lapsed sai ka oma käega katsuda, milline on kokkupressitus sorteeritud prügi.

Kui teoreetilised teadmised olid omandatud, siis oli aeg hakata neid ka praktikasse rakendama. Saali põrandale kallati kummuli suur prügikott. Hetkeks tekkis seesuguse tembu peale laste hulgas nõutu vaikus. Kui aga Vares ja abiline selgitasid, et nüüd lähebki prügi sorteerimiseks, oli soovijaid kohe küllaga. Kõik said oma teadmisi proovida. Vigu sorteerimisel ei tehtud ning värvilised prügikastid said igaüks oma kõhutäie.

Lõpetuseks kutsus Vares lapsed ühispildile ja kinkis neile pliiatsid, millel olev kiri kutsub inimesi prügi sorteerima. 

Säästkem siis loodust ja vaadakem kõik üheskoos, et õige prügi jõuaks õigesse kasti. Raeküla Koolis see juba nii on.



Kommentaarid