Õppereis Tallinna Energia Avastuskeskusesse

22.aprillil 2016.a käisid kolmandad klassid projekti „Säästev tarbimine Pärnu Raeküla Kooli 2.-4. klassides“, mida rahastab SA Keskkonna Investeeringute Keskus,  raames Tallinna Energia Avastuskeskuses, kus õpetati säästlikku tarbimist ja tutvustati taastuvenergia võimalusi.

Kohale jõudes jaotati  õpilased gruppidesse, üks grupp alustas õpitoas laternate meisterdamist,  teine  viidi samaaegselt giidi juhendamisel majaga tutvuma.

Laternate meisterdamine algas paberite lõikamisega, mille sisse kinnitati teibiga väike patarei ja pirnike. Toredad valgusallikad said valmis, nendega võib maa-alusesse kaevandusse seiklema küll minna. Seejärel  tutvustati lastele energialiike. Taastuva energia allikatena tutvustati tuule-, vee- ja päikeseenergiat. Tuuleenergia on taastuva energia allikas, sest nii kaua, kuni päike paistab, on meie planeedil ka tuul.

Jälgisime elektrienergia tootmise protseduuri. Vaatasime filmi põlevkivi  tekkimisest, kus saime teada, et põlevkivi on pruuni või musta värvi settekivim, mis  koosneb mittetäielikult lagunenud orgaanilisest ainest, milleks on vetikate ja bakterite jäänused. Lisaks on selles kivimis mitmesuguseid mineraale. Lapsed üllatusid, kui said kätte võtta põlevkivitükikese – see oli kerge!

Vaatasime ja katsusime suurt auruturbiini, mida kasutatakse elektrienergia tootmiseks. Nägime, kuidas jõuab elekter meie kodudesse.

Saime ka proovida staatilise elektri  võlujõudu – juuksed tõusid püsti. Küll see oli lõbus vaatepilt!
Kõige põnevam  oli aga välgu tekkimist  vaadata. Masin tegi valju häält, lisaks  elektri pragisemine – see kõik kokku  tekitas mõnes lapses lausa hirmu. Aga kokkuvõttes oli see kõik vahva!

Majas ringi liikudes jõudsime ruumi, milles saime tunda end mesilastena. Samas oli ka väga suur viinamäetigu, kes köitis laste tähelepanu pikemaks ajaks. Tore oli jälgida ka valguse murdumist. Poisid uurisid hoolega, kuidas see kiir ikkagi murdub, aga esialgu jäi see veel arusaamatuks.  Eks tuleb veel koolis käia ja tarkust koguda.
Keldrikorrusel  meeldis enim võimalus oma hääle levimist kuulata. Sai palju nalja, kui masin häälega vigureid tegi.

Kolm tundi  möödus kui linnutiivul ning peagi asusime Lennusadam poole teele. Kui Tallinna Energia ja Avastuskeskus oli lastele uudne, siis  Lennusadamas olid paljud mitmendat korda ja teadsid täpselt, mis neid köidab ja kuhu esmajärjekorras sammud seada.

Ka siin toimusid töötoad, kus lapsed mõõtsid laevade pikkusi, otsisid hukkunud laevu ning erinevaid meremärke põrandakaardil.

Tegevust jätkus  siingi mitmeks tunniks: käisime allveelaevas, mudellaevu ja lennusimulaatorit juhtimas, kuulipildujaga lennukeid tulistamas, tanke, kahureid  ja muid laskeriistu uurimas. Kai ääres seisis saja-aastane aurik-jäämurdja Suur Tõll, mis on Eesti kõige vanem ja väärikam muuseumlaev.


Päeva lõppedes teatasid osad lapsed, et nad ei olegi väsinud. Lapse said rohkesti teadmisi ja kogemusi juurde.  Reis Tallinnasse oli sündmusterohke ja meeldis kõigile.








Kommentaarid